14 January 2020
SOS PERAPAN KAMBING BAKAR
Tak Tahu Macam Mana Mahu Buat Kambing Bakar?
Tidak semua orang pandai menghasilkan kambing bakar yang sedap. Kesedapan kambing bakar itu terletak pada sos perap kambing bakar itu sendiri. Kambing kita boleh beli di mana-mana tapi perapan itu walau boleh beli di pasaraya tapi kualiti rasa sangat berbeza.


Mudahkan? Sangat mudah.

Nak masak kambing bakar paling sedap juga senang. Anda boleh try cara ini:
i. Guna arang - Apabila guna arang, anda kena make sure api tidak naik tinggi. Takut-takut jika kambing itu rentung. Kambing ini ada lemak yang bila di bakar, lemak turun ke api dan api akan naik. Jadi kena beware dengan api arang ni. So far, bakar dengan arang memang lebih POWER rasanya. Harum arang tu lebih mengancam.
ii. Guna pemanggang ajaib atau kuali leper.
Yang ni paling senang. Biasa semua rumah ada 2 barang ni. Pemanggang ajaib atau kuali leper. Gunakan api sedang-sedang saja ketika masakkan kambing bakar paling sedap tu di atas kuali. Jaga api ya sebab dalam sos perap kambing bakar itu ada madu. Jika api kuat, madu itu akan mudah hangus. Kalau hangus rasa tak sedaplah kan. Jadi, control api supaya kambing yang diperap itu masak elok saja.
Macam mana nak tahu kambing bakar itu sudah masak?
Anda akan lihat perubahan color daging itu menjadi gelap sedikit dari asal. Yang paling best daging itu kelihatan lebih anjal seperti mengecut. Masaklah begitu.
Mereka dah rasa,
Anda bila pula?
Boleh order melalui shopee:
https://shopee.com.my/ANSAL-SOS-PERAP-HALAL-Jakim-i.51761873.2679054707
https://shopee.com.my/ANSAL-SOS-PERAP-HALAL-Jakim-i.51761873.2679054707
@
Hubungi Chena 012-6054421 untuk sebarang pertanyaan.
0 komen:
Post a Comment